opvoeding

Aanslag Parijs: hoe praat je met je kind hierover?

parijs aanslag
Mirian
Geschreven door Mirian

Uiteraard had ik voor vandaag een creatieve blog in Sinterklaassfeer gepland. Maar sinds vanmorgen staat mijn hoofd er niet helemaal naar. In plaats van leuke Sint activiteiten zoeken op het net, zoek ik naar handreikingen over hoe ik dit gruwelijke nieuws aan mijn kinderen vertel. óf ik het ze wel vertel. Hopelijk hebben jullie ook iets aan de tips die ik op intenet vond.

Parijs: hoe praat je met je kind hierover?

Ten eerste reageren kinderen van verschillende leeftijden verschillend op zo’n gruwelijke daad. Zo vertelde Geneviève Djenati, klinisch psychologe en psychotherapeute het volgende: De kleinsten, jonger dan zes jaar, zullen er niet over praten, tenzij hun ouders veel emotie hebben getoond. De ongerustheid van de ouders maakt kinderen van slag, ze voelen zich niet veilig meer.
Tot negen jaar verwacht een kind dat het wordt beschermd. Zo’n kind heeft geen notie van afstand tot de feiten en denkt dat het allemaal heel dichtbij gebeurt.
Na negen jaar drukken kinderen hun afkeer uit en vormen ze zelf een oordeel. Ze zitten dan immers in een fase waarin ze zich sterk identificeren met onder meer helden. Ze hebben dan al morele waarden en zijn aangedaan.

Houd dit dus in je achterhoofd wanneer je met jouw kind over de aanslagen praat.

Op de site van Kindercorrespondent las ik onder andere deze tip: Elk kind is verschillend en gaat ook verschillend met heftig nieuws om. Stel daarom vragen en laat het kind vooral zelf vertellen. Wat heb je gezien/gehoord gelezen? Wat vind je ervan? Het kind moet het gesprek leiden. Dat kan informeel tijdens de afwas, maar bijvoorbeeld ook tijdens het middageten. Beter niet vlak voor kinderen gaan slapen. Geef ze de ruimte om zelf te vertellen, laat weten dat jij het belangrijk vindt dat het kind gedachten en gevoelens deelt.

Als je merkt dat je kind angstig is kun je hem vertellen dat dingen die in het nieuws komen, vaak dingen zijn die zelden of nooit gebeuren. Een aanslag als deze komt bijna nooit voor, mede daarom is het groot nieuws en wordt er overal over gepraat.

Praat met jonge kinderen over ‘oorlog voeren’. Wat verstaat je kind hieronder? Je moet vooral de werkelijkheid niet verbloemen. Zeg dat het deze keer geen spel was, en dat het fout is mensen te doden. Vooral moet je ze geruststellen. Je hoeft geen details te geven. Kinderen willen het motief kennen. Waarom hebben ze dat gedaan? Zeg dat het om mensen gaat die niet aanvaarden dat andere mensen anders denken, en dat ze bereid zijn om die reden mensen te doden. (bron)

Blijf er bij kinderen niet te lang over doorgaan. Het Sinterklaasfeest is een prachtig kinderfeest waarin kinderen zich in een veilige wereld wanen. Laten we dit niet van ze afpakken!

Over de auteur

Mirian

Mirian

Ik ben getrouwd met Edwin en moeder van Jasper, Niels en Lars. Ik ga graag wandelen in de natuur met onze lieve hond; Belle. Gelukkig zijn er heel veel mooie plekjes hier in de omgeving te vinden. Ik lees graag boeken, maar ik zou er nog veel meer willen lezen. ( maar ja de tijd) Ik ben graag creatief bezig. Ik vind het ook leuk om met de kinderen een spelletje te doen, knutselen of iets samen te bakken in de keuken. Ik zou het liefst nog veel vaker een weekendje lekker er tussen uit gaan met mijn gezin.

Laat een reactie achter