opvoeding

Emotieladder: hoe voel jij je?

emotieladder
Mirian
Geschreven door Mirian

Voor kinderen is het lastig om hun emotie te verwoorden. Vaak hebben ze er de woordenschat nog niet voor om te benoemen hoe ze zich voelen. Ook is het erg lastig om even uit een situatie te stappen en op jezelf te reflecteren. Je kunt kinderen daarbij helpen door deze emotieladder te gebruiken.

emotieladder

Emotieladder: hoe voel jij je?

Print deze poster uit of maak er zelf eentje. Bespreek met je kind welke emoties erop staan en laat zien dat ze van heel goed naar heel naar lopen. Met een wasknijper kan je kind op een bepaald moment aangeven hoe het zich voelt.

Wanneer gebruiken? Thuis en in de klas.

Deze emotieladder kun je centraal in huis ophangen of juist erbij pakken als het moment zich voordoet. Aan het eind van de dag kan de emotieladder ook dienen als een evaluatie van de dag. Hoe voelde jij je deze dag? Dan gebruik je de emotieladder als uitgangspunt van een gesprekje.
Wanneer een kind op een bepaald moment van de dag zijn knijper verplaatst is dat voor jou een teken om dieper op het gevoel in te gaan. Op deze manier kan een kind zeggen: Help me! Zo voorkom je wellicht escalatie van een situatie. Door in gesprek te gaan leer je je kind zijn gevoelens onder woorden te brengen én dat je met praten veel oplost.

In de klas werkt de emotieladder ook! Gebruik ‘m individueel per kind of juist één grote voor in de klas.

Over de auteur

Mirian

Mirian

Ik ben getrouwd met Edwin en moeder van Jasper, Niels en Lars. Ik ga graag wandelen in de natuur met onze lieve hond; Belle. Gelukkig zijn er heel veel mooie plekjes hier in de omgeving te vinden. Ik lees graag boeken, maar ik zou er nog veel meer willen lezen. ( maar ja de tijd) Ik ben graag creatief bezig. Ik vind het ook leuk om met de kinderen een spelletje te doen, knutselen of iets samen te bakken in de keuken. Ik zou het liefst nog veel vaker een weekendje lekker er tussen uit gaan met mijn gezin.

1 reactie

  • Wat leuk dat je mijn emotieladder voor jouw stukje hebt gebruikt, ik hoop dat veel mensen er gebruik van maken.

Laat een reactie achter