DIY/knutselen

Voor echte detectives: zelf geheimtaal maken

geheimtaal_uitgel
Mirian
Geschreven door Mirian

Ik kan me de spanning van vroeger nog herinneren als ik samen met een vriendinnetje een geheimtaal verzon. Op kleine briefjes schreven we onzinnige dingen naar elkaar. Het waren nogal korte briefjes omdat het een hels karwei was om de code te gebruiken. En omdat we tegenover elkaar woonden hadden we ook een soort morse taal verzonnen met zaklampen. Zo seinden we nog meer onzinnigheden naar elkaar. Maar spannend was het wel: zelf een  geheimtaal maken.

Speel detective: zelf geheimtaal maken

Nu mijn jongens ooit als echte detectives met hun walkie talkie door de wijk speuren kan een heus geheimtaal voor hen niet ontbreken. En zo kwam ik uit op deze versie met twee schijven.

geheimtaal maken

Je knipt voor ieder de kind de schijven uit en maakt ze op elkaar vast met een splitpen. Nu kunnen de schijven draaien. De kinderen spreken onderling af op welke stand de schijven moeten staan voor hun code. Zoals het voorbeeld op de foto waarbij de letter A bi j de letter X staat. Dan spreek je af dat als je een letter van de buitenste ring wilt gebruiken, je de letter uit de binnenste ring schrijft. Zo wordt het codewoord voor ‘boef’ nu ‘svfh’. Wie begrijpt dat nu? Alleen echte detectives!

geheimtaal maken

Via deze link vind je de download van de schijven.

Over de auteur

Mirian

Mirian

Ik ben getrouwd met Edwin en moeder van Jasper, Niels en Lars. Ik ga graag wandelen in de natuur met onze lieve hond; Belle. Gelukkig zijn er heel veel mooie plekjes hier in de omgeving te vinden. Ik lees graag boeken, maar ik zou er nog veel meer willen lezen. ( maar ja de tijd) Ik ben graag creatief bezig. Ik vind het ook leuk om met de kinderen een spelletje te doen, knutselen of iets samen te bakken in de keuken. Ik zou het liefst nog veel vaker een weekendje lekker er tussen uit gaan met mijn gezin.

Laat een reactie achter