Deze week is de Week tegen Pesten. Op o.a. Klokhuis en het Jeugdjournaal wordt veel aandacht besteed aan pesten, pesters en gepesten. Misschien wordt er op de school van jouw kind ook wel tijd ingeruimd om extra stil te staan bij pesten.
In de context van de Week tegen Pesten wil ik het artikel én werkblad van Paul Camp van Het PIVOO Instituut (Psychologisch Instituut Voor Ontwikkeling en Onderwijs) onder jullie aandacht brengen. Het artikel beschrijft hoe gedrag van kinderen ervaart kan worden als pesten of als plagen.
Pesten of plagen
Daan loopt over het schoolplein. ‘Hé Daan de banaan’ roept een van zijn klasgenootjes. Daan moet lachen. Hij kan de plagerij wel waarderen. Langs Daan loopt Linda. ‘Hé Linda de pinda’ roept hetzelfde klasgenootje. Linda krimpt in elkaar. Waarom moeten ze haar altijd zo pesten?
Zoals het voorbeeld laat zien is het niet altijd gemakkelijk om te zien, hoe kinderen het gedrag van anderen ervaren. Het PIVOO heeft daarvoor een heel handig werkblad samengesteld. Hiermee kun je snel in kaart brengen of kinderen gedrag van klasgenootjes vooral als vriendelijk plagen of pesten beschouwen.
Het werkblad is bedacht om in een schoolse omgeving in te zetten. Desalniettemin vind ik het blad ook bruikbaar voor ouders. Het is moeilijk om inzicht te krijgen in pesten/plagen van kinderen. Want zoals het voorbeeld wel duidelijk maakte is de beleving van het kind hierin niet altijd hetzelfde. Dit werkblad biedt vooral informatie over de beleving van het kind. Je kunt het werkblad gebruiken om snel inzicht te krijgen in hoe kinderen het gedrag van klasgenootjes interpreteren.
Naderhand kun je met de ingevulde werkbladen een gesprek aangaan met de kinderen. Kinderen krijgen hierdoor inzicht in hoe hun gedrag overkomt op anderen.
Het sterke aan dit werkblad vind ik dat het niet gericht is op pesters noch op de gepeste. Wat van belang is , is hoe jouw gedrag wordt geïnterpreteerd door anderen!
Klik op de afbeelding hieronder om meteen naar het werkblad te gaan.