opvoeding

Zet je kind(eren) in het zonnetje: Complimenten geven!

complimenten geven
Mirian
Geschreven door Mirian

Soms kom je van die mooie ideeen tegen. Ideeen om de sociaal emotionele ontwikkeling van je kinderen te stimuleren. En soms heb je daar geen printjes of iets dergelijks voor nodig. Zoals dit idee:

Zet je leerlingen in het zonnetje!

complimenten geven

Ik zal dit idee uitleggen zoals het in een klas gebruikt kan worden. Echter kun je dit ook thuis goed inzetten.
Eén leerling wordt vooraan in de klas geplaatst, voor het bord. De rest van de kinderen uit de klas mogen om de beurt achter haar, op het bord, een goede eigenschap noteren. Als de leerlingen hun compliment omcircelen als een zonnetje plaats je de leerling echt in het zonnetje. Als leerkracht kun je tot slot nog aanvullen wat jij echt nog mist. Maak je daarna een foto van de leerling met alle complimentjes achter hem/haar. Deze foto zal een waardevolle document zijn voor nu én later.

Wanneer kun je dit idee toepassen? Wanneer je een klas hebt die wel wat ondersteuning op sociaal emotioneel vlak kunnen gebruiken zou je iedere week een leerling centraal kunnen stellen. Zelf vind ik het een mooi aanvullend ritueel tijdens de verjaardag van de leerling. De foto wordt dan als het ware de verjaardagskaart aan die leerling.

Elkaar complimenten geven is goed voor de sfeer in de klas en op school. Kinderen merken dat complimenten geven ook fijn is. En waarschijnlijk leest het kind voor in de klas eigenschappen over zichzelf die hij zelf nog niet zo duidelijk had gezien. Goed om zelfkennis te ontwikkelen, verschillen in elkaar te zien (iedereen is anders, iedereen is ergens goed in, enz.). Wow, wat een toffe werkvorm! Ik zie zoveel ontwikkelingsaspecten!

Over de auteur

Mirian

Mirian

Ik ben getrouwd met Edwin en moeder van Jasper, Niels en Lars. Ik ga graag wandelen in de natuur met onze lieve hond; Belle. Gelukkig zijn er heel veel mooie plekjes hier in de omgeving te vinden. Ik lees graag boeken, maar ik zou er nog veel meer willen lezen. ( maar ja de tijd) Ik ben graag creatief bezig. Ik vind het ook leuk om met de kinderen een spelletje te doen, knutselen of iets samen te bakken in de keuken. Ik zou het liefst nog veel vaker een weekendje lekker er tussen uit gaan met mijn gezin.

Laat een reactie achter